Jeg har igjen funnet fram boka Nybakt og bakt grove surdeigsbrød.
Etter beregning i brødskala-kalkulatoren på Opplysningskontoret for brød og korn
Jeg har doblet oppskriften, og endret melmålene fra dl til gram, og dette trenger du til 3 store brød bakt i 2 liters former:
Dag 1:
- 720 g hvetemel
- 1 pose tørrgjær
- 6 dl skummet kulturmelk
- 4 dl vann
Bland hvetemel og tørrgjær, ha i melk og vann og bland til en jevn røre:
Dekk bollen med plast og klede, og la den stå på kjøkkenbenken natta over som jeg gjorde, eller den kan fint stå opptil 2 dager.
Dag 2 ser røra slik ut:
I røra tilsetter du:
- 500 - 600 g hvetemel (ikke ha i alt på en gang, juster heller etterhvert)
- 330 g sammalt hvete fin
- 180 g siktet rugmel
- 170 g sammalt rug grov
- 2 dl lunkent vann
- 1 dl rapsolje
- 1 ss salt
Bland deigen sammen, ha i hvetemel til deigen er passe - slipper bollen, og elt i kjøkkenmaskin i minst 5 minutter:
Dekk bollen med plast og klede og la deigen heve i en time:
Bak ut 3 brød:
Dekk brødene med et klede og la dem heve i 1 time:
Stekes nederst i ovnen ved 200 grader i ca 40 minutter
Avkjøl på rist:
WOW - så himmelsk gode de ser ut!!
SvarSlettDisse skal jeg jammen prøve meg på, har en egen evne til ikke å få til brød (og rundstykker..)
Men disse fristet så at jeg bare MÅ prøve;)
blir den ikke hevet mens den står på benken da når har i gjæra med en gang? må man slå den ned flere ganger underveis da eller?
SvarSlettNeida, du trenger ikke slå den ned den tida den står på benken, bare pass på å bruke en stor nok bolle (min er 6 - 7 liter) og deigen kommer til å falle ned igjen og heve på nytt av seg selv.
SlettLykke til
ok. det var bra, stått noen timer nå og går bra enda. spennende
SvarSlett