tirsdag 15. januar 2013

Brød med helkorn og frø


Jeg liker veldig godt brød med masse frø og helkorn i, og i disse er det fire typer frø og to typer helkorn.


 Etter beregning i brødskala-kalkulatoren på Opplysningskontoret for brød og korn



Dette trenger du til 3 brød i 1,5 liters former + 12 - 15 rundstykker (evt. 4 brød av hele deigen):

Dag 1:

  • 1 dl rug helkorn
  • 1 dl hvete helkorn
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl solsikkefrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 dl hvetekli
  • 1 liter kokende vann

Bland alt det tørre sammen med det kokende vannet, dekk bollen med plastfolie og la bollen stå på kjøkkenbenken natta over.

Dag 2 tilsettes:

  • ca. 900 - 1000 g hvetemel
  • 2 dl sammalt rug fin
  • 3 dl fibra fullkorns hvetemel
  • 3 dl havregryn
  • 1 pose tørrgjær
  • 3 ts salt
  • 3 ss sukker
  • 3 ss olje
  • 5 dl væske (melk, vann eller juice)

Bland alt sammen til deig og elt i kjøkkenmaskin i minst 10 minutter, juster melmengden om nødvendig.

Dekk bollen med plast og klede og hev i 1 time.

Ta deigen ut på bordet, vei opp 3 emner på 850 g (brødene) og bare elt og brett disse lett sammen til en rund bolle, legg med skjøten ned på bakebordet. Gjør det samme med resten av deigen (ca 1000g - til rundstykkene) dekk alle 4 emnene med klede og la de heve i 30 - 40 minutter.

Bak ut 12 - 15 rundstykker av 1000 g's deigen, og bak ut de 3 brødene og legg de i godt smurte former på 1,5 liter. Dekke med klede og hev i 45 minutter.

Rundstykkene stekes etter ca 30 minutters hevetid ved 220 grader i 12 - 15 minutter.
Senk temperaturen til 200 grader, og stek brødene nederst i ovnen ca. 30 - 40 minutter.

Avkjøl på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du tittet innom, og legg gjerne igjen noen ord, det setter jeg pris på.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Takk for at du tittet innom, og velkommen tilbake