Litt fakta om kneippbrød fra Wikipedia:
Kneippbrød er brød av sammalt hvetemel. Det er oppkalt etter den tyske presten og legen Sebastian Kneipp (1821–1897). Kneippbrødet kom til Norge etter at forlagsbokholder Søren Mittet fikk med seg brødoppskriften etter et kuropphold i Bayern. Baker Hansen i Oslo fikk i 1895 dr. Kneipps lisens til å bake og selge brødet. Navnet ble forøvrig raskt kopiert av andre bakerier. Kneippbrød var også en av de sentrale elementene i Oslofrokosten, opphavet til den norske matpakkekulturen, som ble servert alle skolebarn i Oslo-området fra 1935. Dr. Kneipps originale oppskrift inneholdt mer grovt mel enn det som anvendes i dagens kneippbrød.
Og det er virkelig ingen tvil om; at kneippbrødet som vi finner i butikkene er mye mindre grovt enn dette som jeg har bakt - som da visstnok skal være etter den opprinnelige oppskriften.
Godt ble det også :o)
Etter beregning i brødskala-kalkulatoren på Opplysningskontoret for brød og korn
Dette trenger du til 3 brød i 1,5 liters former:
- 1300 - 1400 g sammalt hvete fin
- 1 ts salt
- 1 ss sukker
- 1 pose tørrgjær
- 3 ss rapsolje
- ca. 10 - 10,5 dl vann
Bland alt unntatt ca. 1/3 av melet (ha det i underveis mens du elter) Elt i kjøkkenmaskin i minst 10 minutter.
Dekk bollen med plast og hev i 1 time.
Bak ut 3 brød, legg disse i smurte 1,5 liters brødformer, etterhev under klede i 45 minutter.
Stek ved 200 grader i ca. 40 minutter.
Avkjøl på rist.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Tusen takk for at du tittet innom, og legg gjerne igjen noen ord, det setter jeg pris på.