Her i huset spiser vi en del brød, og det begynner vel også å bli ganske tydelig at det er rugbrød som er favoritten. Disse er bakt med enkel surdeig, og jeg har funnet oppskrifta i boka Nybakt - Marit Røttingsnes Westlie
Dag 1:
- 3 dl siktet rugmel
- 1 dl sammalt rug grov
- 2 ts tørrgjær
- 3 dl kald kulturmelk
Bland siktet rugmel, sammalt rugmel og tørrgjær i en bolle. Ha i kulturmelken og bland alt raskt sammen. Dekk bollen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 12 - 24 timer.
Dag 2:
- 16 - 18 dl hvetemel
- 4 dl siktet rugmel
- 2 dl sammalt rug grov
- 2 dl sammalt hvete fin
- 1/2 dl sukker
- 2 dl solsikkefrø
- 1 ts salt
- Resten av tørrgjæra fra dag 1 (totalt 1 pose)
- 7 dl kulturmelk
- 1 dl vann
- Surdeigen fra dag 1
Bland hvetemel, siktet rugmel, sammalt rug, sammalt hvete, sukker, solsikkefrø, salt og tørrgjær i en bolle. Varm kulturmelk og vann til 37 grader, og hell i det tørre. Tilsett surdeigen fra dag 1, og elt godt, i ca. 7 - 8 minuuter med kjøkkenmaskin.
Dekk bollen med et klede og hev i ca. 1 1/2 time til dobbel størrelse:
Bak ut 3 brød, og legg disse i 2 liters former:
Etterhev i ca. 45 minutter til dobbel størrelse:
Stek ved 200 grader i ca 35 - 40 minutter
Avkjøl på rist:
Ser fristende ut. Baker mye brød så nye oppskrifter er alltid velkomne.
SvarSlett